Connect with us

Вдъхновяващо

10 важни истини, които Стивън Хокинг ни показа приживе!

Великият учен Стивън Хокинг почина в нощта на 14 март. Хокинг, въпреки болестта си, направи огромен принос за развитието на науката и успя да ни обясни сложни теории на прост език.

Днес “НЕВЕРОЯТНО” реши да почете паметта на този невероятен човек. Събрахме най-интересните открития и правила на живота от Хокинг, които искаме да споделяме с вас.

Коефициентът на интелигентност е за глупаци

Хокинг не знаеше оценката му за интелигентност и дори не се интересуваше от този въпрос. Той беше сигурен, че само тези, които губят, се грижат за този резултат.

Цялата ни планета е аквариум с изпъкнали стени

 

Стивън Хокинг вярва, че всички ние сме риби, живеещи в извита аквариумна купа. Ние съдим света по изкривен начин, защото го гледаме отвътре, без да имаме възможност да го изучаваме отвън.

В съответствие с тази теория, Хокинг продължи да изследва Вселената, разбивайки всички стереотипи.

Вселената се формира от “нищо” и гравитацията

Хокинг твърди, че в зараждането на Вселената няма загадка. Тя може лесно да се измъкне от “нищо”. Според теорията на Големия взрив, първо тя съществува като малка, но наистина гореща частица с огромна плътност, безкрайна маса и вследствие на това безкрайно гравитираща.

Преди около 14 милиарда години тя избухна и създаде пространството за нашата Вселена.

Стивън Хокинг страда от амиотрофична латерална склероза. Болестта се е проявила, когато бъдещият велик физик е на 18 години. Лекарите казали на младия мъж, че ще живее още 2,5 години, но Хокинг успя да живее до 76-годишна възраст.

Той говореше за науката като за нещо лесно и просто, сякаш беше нещо очевидно. Мечтаеше, книгите му да са популярни сред хората, които са далеч от науката, и да се продават по павилиони, разположени по летищата.

Илюзията е враг на знанието

Според Хокинг основният враг на знанието не е невежеството, а илюзията за знанието. Смятаме, че знаем всичко, докато светът около нас ни представя нови и по-нови изненади. Преди десетина години дори научната фантастика не можеше да си представи съществуването на черни дупки във Вселената,а сега тяхното присъствие е признато от научната общност.

Според Хокинг изследването и откриването на нещо ново е много по-интересно от колко парите. които получавате за него.

Неговото крайно място не е на Земята

Когато някой попита Хокинг кое място би искал да посети, отговорът му беше място, което определено не е на Земята. Според учения, ако имаше резервни няколко милиарда долара, той щеше да наеме космически кораб и да отлети оттук.

Въпреки че физикът никога не успява да лети в космоса, той преживява нулевата гравитация. Американската компания Zero Gravity му даде тази възможност, като позволи на Хоукинг да лети на специално оборудван самолет, който, след като достига надморската височина, се “потопи” надолу и за 25 секунди това доведе до промяна на нулевата гравитация.

Миналото е само редица възможности

Според Хокинг няма значение какви спомени имаме за миналото. В края на краищата събитията в миналото не се случват по линеен начин. Те се случват по всички възможни начини. И докато се появи външен наблюдател, те просто се движат в несигурно състояние.

Тази идея е в основата на квантовата механика, която Алберт Айнщайн категорично не приема.

– Бог не играе зарове – казва Айнщайн.

Хокинг обаче, като примера за черните дупки, твърди, че Бог не само играе зарове, той ги хвърля там, където не могат да се видят.

Времето е относително

Това е темата, която Хокинг е в абсолютно съгласие с Айнщайн. И двамата вярваха, че времето е нещо относително. И колкото по-близък е обектът спрямо Земята, толкова по-бавно е времето за него.

Хокинг препоръчва това обстоятелство да бъде взето предвид при програмирането на GPS системи, което трябва да помогне за избягване на грешки, които според учените могат да се натрупват със скорост от 10 километра на ден при определянето на глобалните позиции.

Съдбата е илюзия

Физикът се смята за оптимист и въпреки факта, че не е сигурен, че човечеството ще живее поне още хиляда години (има толкова много сценарии, в които всяко живо същество на една малка планета може да умре), вярва че през това време човешката раса ще отлети оттук.

Животът не е място за трагедия

– Животът би бил трагичен, ако не беше смешно – каза Хокинг. Днес, когато целият свят жалее над великия физик, за много хора тези думи изглеждат като лек за тъга.

 

 

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре