Connect with us

Забавно

10те най-смешни имена на села в България

В България има над 5000 села, много от тях необитаеми. При наличието на толкова много, нашите предци са си позволили повече от веднъж да бъдат креативни в кръщаването им. Всеки от нас знае поне едно село със странно или смешно име. 

А ето ги и нашите топ 10: 

  1. село Диня

Село в Южна България, област Стара Загора. Според легендата българският цар Иван Шишман минава със своя кон край работливите българки и ги попитал какво правят, а те отвърнали, че сеят карпузи (дини), затова той дал и точно това име на селото – Карпусча.

  1. село Говедарци или, по-известно със старото си име, Мацакурово 

Село в Югозападна България, община Самоков. Със своите 1402 жители, селото се нарежда на първо място по брой на население след Самоков. През различните исторически периоди е имало живот и поминък из Говедарската котловина. 

  1. село Богатово

Село в Северна България, област Габрово. За разлика от гореизброените, Богатово не се казва така, защото хората живели там са богати. Произходът на името е неясен, но е често свързван с доброволец от селото, участвал в Балканската война. 

  1. село Горно Уйно

Село в Западна България, област Кюстендил. Горно Уйно е гранично село от 1919 г., когато според Ньойския мирен договор Босилеград и селата от околията му са придадени към Кралство на сърби, хървати и словенци. 

  1. село Торбалъжите

Село в Централна България, област Габрово. Чувството за хумор на габровци е ненадминато. За това и Габрово е лидер в нашия списък. Три са легендите за името на селото. Считана за най-достоверна история е:  В миналото пътят, който водел към с. Жълтеш и Габрово, бил много стръмен. Селяните пътували с волски каруци. За да теглят по-добре добичетата, им закачали по една празна торба на хомота отпред. В стремежа си да си пъхнат главата в торбата, за да хапнат, животните теглели здраво колата. Оттук и приказката за торбата, пълна с лъжи

  1. село Гъзурниците

За пореден път Габровска област не разочарова. Бивше село, а вече квартал с променено име. Произхода на името обаче далеч не е свързан с това, което идва на мисъл. Става въпрос за данъка „гъзурнина”,  който бил специфичен за този край налог върху произведеното жито.

  1. село Вещица

Село в Северозападна България, област Видин. За възникването на името на селото предание споменава турчин, който имал чифлик на това място, обикалял земите си, видял няколко българки да се къпят голи в местната река и смутен от несъвместимата с мюсюлманските разбирания, но вълнуваща го гледка , побягнал с викове „Вещици, вещици!“.

 

  1. село Недоклан

Село в Североизточна България, област Разград. След едно нападение на кърджалии селото  е било ограбено и запалено, мъжете посечени, а жените и децата – отвлечени. В селото имало един дядо Недьо, който при нападението се скрил в пещта за хляб. След като изгаснал пожара, той се показал, а турците го нарекли Недьо калан – останалия Недьо, понеже единствен оцелял. 

  1. село Баница

Село в Северозападна България, област Враца. И не, селото не е кръстено на едно от любимите на българина ястия. Името на селото е славянско, умалително от „баня“ – топъл минерален извор, поради наличието на “лечебни” води. 

Преди да ви представим първото място в нашия списък, трябва да направим и почетно споменаване на онези село, които не влязоха в него: 

Пръдлевци; Търсигъзи; Пържиграх; Мечка; Тъпчилещово; 

  1. село Сърбогъзи

Село в Северна България, област Габрово. Сърбогъзи всъщност е махала в село Престой, която е на повече от 200 години.  Последният жител на махалата Боньо Митев е починал около 2010 година, а с него си отива и Сърбогъзи. 

 

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още от Забавно

Girl in a jacket
Нагоре