Connect with us

Вдъхновяващо

7 от най-рядко срещаните човешки дарби – какво е да имаш суперсили

 

Когато чуем суперсили, почти всеки от нас си представя герой на „Марвел“, който спасява света от злодеи, и колкото и невероятно да звучи това, всъщност съществуват истински случаи на хора, получили генетична мутация, предоставяща им определена дарба или така наречените „суперсили“. Готови ли сте да промените представата си за човешката природа? Да или не, сега ще ви разкажа за тези невероятни способности.

Мутациите са промени в генетичния код на организма, наложени от природата. Те са нужни, за да продължим да еволюираме като вид- приемете го като добавки към нещо вече съществуващо, правейки го още по-добро, като в някои случаи създават умение, което може да се определи като дарба. Ето и 7 от най- рядко срещаните такива:

  1. Да не оставяш пръстови отпечатъци

Това звучи доста удобно за хората, които имат намерения да се превърнат в сериийни убийци и е едно много интересно явление. То се нарича „адерматоглифия“ и представлява генетична мутация, чиито носители нямат пръстови отпечатъци. Открито е, когато жена от Швеция не е допусната до САЩ, именно поради това състояние.

  1. Да виждаш повече цветове

Средностатически, човешкото око може да различава около 10 милиона различни цвята, но някои хора виждат значително повече цветове, които са невидими за останалите. Това се дължи на понятието „тетрахроматия“  при което окото може да вижда светлина извън обичайния видим спектър и в процес на изработване са очила, които ще помагат на нормалното око също да вижда тези цветове.

 

  1. Да виждаш ясно на 200 м под водата

Почти всеки от нас е опитвал да гледа под вода, но човешкото око не е пригодено за тези условия, още по-малко в солена такава. Някои хора обаче без проблем могат да го правят и това е същинско ежедневие за тях. Това е племето „Мокен“, населяващо Малайския архипелаг. Там хората могат да виждат на над 200 метра под водата, като прекарват повечето време на лодки и рядко са в близост до сушата. Когато децата от това племе са тествани, се разбира, че зрението им под вода е 2 пъти по-силно от това на децата от Европа.

  1. Да имаш калкулатор в ума си

Ако някога ви се е искало да вградите калкулатор в мозъка си, някои хора вече могат да се похвалят с това свое качество. Те могат да извършват математически изчисления в ума си, с които един обикновен човек не би могъл да се справи. Предполага се, че една от причините за това е по-засиленият поток на кръв до частта от мозъка, свързана с тези дейности. Има документиран случай на мъж, който може да събере едно и също число повече пъти в продължение на 15 секунди от човек, използващ истински калкулатор.

  1. Да не можеш да изпитваш болка

Някога искало ли ви се е да изключите рецепторите си за болка? Хората, които притежават диагнозата „аналгезия“ не могат да изпитват физическа болка през целия си живот. Има само 20 документирани такива случаи в целия свят, и колкото и невероятно да звучи, е и много опасно, защото не могат да усетят, когато имат заболяване, засягащо вътрешните им органи.

  1. Да вкусваш думите, които чуваш

„Синестезия“ е неврологично състояние, при което можеш да правиш асоциации на числа или букви с определени цветове или да усещаш вкус върху езика си при чуването на някои думи. То се предава генетично и е прието не като заболяване, а по-скоро като еволюция на организма, защото сетивата му са преплетени и по-изострени.

  1. Да имаш безсмъртни клетки

Има дамо един документиран случай на човек, притежаващ безсмъртни клетки- такива, които могат да съществуват независимо от човешкия организъм. Това е жената Хенриета Лакс, която умира от рак на 31- годишна възраст. След това е взета проба от тумора й- начинът по който се установява, че клетките на тялото й все още функционират. Интересното е, че днес съществуват повече нейни клетки от момента, в който е бил жива, поради осъществяването на научни експерименти с цел да се открие лечение за рака.

Ако засилих интереса ви към тази тема, можете да придобиете представа за още една невероятна дарба, описана по-подробно- „Хипертимезия- какво е да си спомняш, дори да искаш да забравиш“.

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре