Connect with us

Изкуство

7-те най-известни картини, нарисувани от Винсент ван Гог

Винсент ван Гог е холандски художник, считан за един от най-великите в историята европейското, а дори и световното изкуство. Роден е през 1833 година в обикновено семейство, но имал роднини, които са се занимавали с търговия с произведения на изкуството. Това е била и причината да се насочи имено в тази сфера.

Ван Гог записва и завършва художествената академия в Брюксел. След дипломирането му, негов роднина му възлага няколко проекта, но не остава доволен от него. Това се оказва много голямо разочарование в живота на Винсент ван Гог. Тази случка го кара да се премести да живее в Антверпен, Белгия. Живеел изклюяително бедно, за да може да си купува бои, за да рисува. Глада и нищетата много скоро се отразява и на здравето му.

Винсент ван Гог през годините живее също така в Париж и Арл. Тежкият живот и факта че труда му не се цени го довежда до психически срив, при който великият художник си реже лявото ухо. Бива настанен в приют, където продължава да твори, но труда му така и не бива оценен подобаващо.

На 29 юли 1890 година, едва на тридесет и седем, Ван Гог се прострелял смъртоносно с пистолет, оставяйки след себе си повече от 900 картини и 1000 рисунки, които светът оценил едва след смъртта му. Днес те са смятани за едни от великите художествени произведения в света.

По-долу ще изброи седемте най-известни произведения от Винсент ван Гог.

 

7. “Селяни, ядящи картофи” – 1885г.

6. “Автопортрет с превързано ухо” – 1889г.

5. “Кафе тераса през нощта” – 1888г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. “Портрет на доктор Гаше” – 1890г.

3. “Ириси” – 1889г.

2. “Слънчогледи” – 1888г.

1. “Звездна нощ” – 1889г.

Четете повече в рубриката ни ИЗКУСТВО.

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Изкуство

Girl in a jacket
Нагоре