Connect with us

Забавно

Баба Марта – любопитни факти и традиции за празника на пролетта

Всички знаем какво е чувството, когато някой закачи мартеничка на ръката ни и приемаме това като символ на настъпващата пролет и събуждането на природата от зимния й сън. Но откъде възникват тези вярвания и традициите, свързани с празника на Баба Марта? 

   1.Какво празнуваме на 1-ви март?

В България свързваме 1-ви март с настъпването на пролетта и прераждането на природата. Но също така посрещаме това време от годината с отбелязването на празника на Баба Марта. Той е силно почитан и най-известен с това, че на него си раздаваме мартенички, взаимно пожелавайки си здраве през цялата година. Освен на хората, се завързват мартенички и на домашните животни, за да бъде годината изпълнена с плодородие.

   2. Коя е Баба Марта?

Тя е митичен образ в българския фолклор, който е свързан с настъпването на пролетта. Интересното е, че е представена като сестра на Голям Сечко (януари) и Малък Сечко (февруари), а като характер е описана като много капризна и своенравна – от весела и в добро настроение, е можела за няколко мига да стигне до другата крайност – тъжна или ядосана. Най-разпространен е обликът й на стара жена, но има сведения, че самата тя не обича старите жени, затова те не трябва да предизвикват гнева й в никакъв случай.

   3. Какви са легендите за Баба Марта?

В миналото се е вярвало, че Баба Марта ще посети единствено чистите и спретнати домове, затова семействата са прекарвали доста време в спретване на къщите си. Това също така е символизирало премахване на лошите неща и отбелязването на едно ново начало. Тя е била известна и със своето променливо настроение, като се е мислело, че когато се засмее, времето навън ще е топло и слънчево, а когато е сърдита – мразовито и облачно. Според някои вярвания, Баба Марта винаги е люта, защото всяка година братята й са изпивали виното, отнемайки й възможността да го опита. Кажете сега, кой не би се ядосал в такава ситуация?

   4. Как възниква традицията за подаряване на мартеници?

Традицията, свързана с жеста на подаряване на тези украшения възниква още от времето на хан Аспарух. Легендата гласи, че той получава дар от сестра си- китка, завързана с бял конец към крачето на лястовица. Но ние знаем, че освен бял, мартениците са съставени и от червен цвят. Той се образува от кръвта от нараненото краче на птицата, която оцветява белия конец. Лястовичката пристига до хан Аспарух на 1-ви март, като тази дата остава и до ден днешен като традиция за разменяне на мартеници за здраве и щастие.

   5. Каква е символиката на мартеницата?

Основната символика, която носи мартеницата, е на здраве и дълголетие, но на някои места също така е наричана „урочница“ с вярванията, че предпазва хората от лоши очи, като е бил разпространен и образът й на амулет, прогонващ злите духове. Всеки от нас е виждал мартеница и знае, че тя е направена от усукани бели и червени конци, но те си имат определено значение. Белите конци символизират чистотата и щастието, а червените – здравето и любовта. В древността обаче червеният цвят е олицетворявал Богинята на раждането и смъртта, а белият- нейният Син, чийто образ е свързан със Слънцето, отвъдния живот и вечността. Сваляме мартеничките си от ръцете си, когато за пръв път през годината видим щъркел, а някои хора го правят и когато видят цъфнало дръвче, след което завързват мартеницата си на него, с надеждата за плодородие. 

 

   6. Какви са разпространените обичаи на празника?

На 1-ви март се вярва, че не трябва да се перат и простират бели дрехи, за да се избегнат градушките и сланите, които биха унищожили реколтата от една плодородна година. Също така се избягва и шиенето, тъкането, предането, плетенето и работата в градината. Общо взето – само яжте и пийте. Освен това, според някои поверия, хората трябва да закачат мартеници пред домовете си, за да ги види Баба Марта, като този жест я кара да се усмихне и в последствие слънцето изрява. Друг разпространен обичай е най-възрастната жена в дома да изнесе отпред нещо червено като престилка или килим, което ще зарадва Баба Марта. 

   7. Кои са страните, отбелязващи празника?

Освен в България, този празник е честван и в много други страни на Балканския полуостров – Румъния и Молдова, където мартеницата се нарича „мърцишор“, Македония, Украйна, Сърбия, Гърция и Албания. В Румъния е позволено единствено на малките деца и жените да носят мартеници, като мъжете трябва да ги слагат на някакво скришно място – например в обувките си, а в Гърция такива се връзват единствено на ръцете на децата. В нашата страна обаче всеки е свободен да носи тези украшения, дори и животните!

На този ден също така имат празник и имениците Марта, Мартина и Мартин – Честит имен ден!

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Забавно

Girl in a jacket
Нагоре