Connect with us

Изкуство

Българската опера „Янините девет братя“ ще покори Опера Европа и Болшой театър!

Едно от най-известните произведения на Любомир Пипков ще бъде представено пред европейската публика на форума Опера Европа, а два месеца по-късно ще изпълни и сърцата на зрителите в Болшой театър.

Историята на Яна и майка ѝ, проклела своя син, който осакатява родния си брат – това е част от сюжета на либретото на операта „Янините девет братя“, сътворена от недостижимия Любомир Пипков. Връщаща ни в XIV век, тя е отражение на вечно актуалната завист между хората, без значение колко близки, изобразена на фона на размирно време, оставило белег в родната история.

Именно това произведение е избрал да представи академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, на откриването на престижния форум Опера Европа на 22 март. Той ще се състои в столицата и ще събере на едно място директорите на големите европейски театри. Два месеца по-късно „Янините девет братя“ ще даде начало на гастрола на Националната ни опера в Болшой театър в Москва.

Емблематична за Пипков, творбата винаги предизвиква разнопосочни усещания у зрителя, който бива разтърсен от заслепението на завистта и безпределността на майчината болка. У всеки се заражда въпросът дали и лошото, и доброто се връщат в един момент и има ли смисъл всъщност радикалното наказание.

Презрението към таланта също е от темите, залегнали в операта, които могат да озадачат чуждестранната публика, според Карталов. Но именно в това се съдържа така нужният катарзис, който всеки би изпитал, в унисон с вълшебната музика.

 

 

Източник: uspelite.bg

Автор: Мартина Друмева

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Изкуство

Girl in a jacket
Нагоре