Connect with us

Изкуство

Дадаиска поезия- игра с приятели, създаваща изкуство

 

Някога искало ли ви се е да пишете поезия просто за забавление, но ви е било страх, че не сте достатъчно добри в тази сфера? Ако да, нека поговорим за една интересна творческа дейност- дадаизмът.

Това е арт движение, което възниква непосредствено след Първата световна война, в отговор на разрушенията, оставени от безпрецедентната жестокост на случващите се събития. Неговите похвати се използват също така и за терапия на интензивни колективни травми, представляващи ефекти от тежки преживявания, които повлияват емоционално на голяма група от хора. В поглед към заобикалящата ни среда, през такава травма преминава в момента и нашето общество. 

Самото движение е създадено от група нестандартно мислещи хора, които не влагат конкретни послания в творбите си, а използват принципа на произволността, оставяйки читателите сами да интерпретират произведенията им, използвайки своето въображение. Това в някаква известна степен развива тяхното творческо мислене, защото започват сами да изграждат своят собствен свят, основите на който са положени от авторите на творбите.

Името “Дадаиска“ възниква по много специфичен начин- основателите на тази дейност промушват с нож френско-немски речник, който случайно се спира на думата “dada”, която в превод от френски означава дървена играчка, с облик на конче. Това отново ни показва как те се позовават на случайността на събитията- вместо да прекарат часове в мъдрене на перфектното име, просто оставят съдбата сама да го направи.

Движението изключително бързо намира свои последователи от най-различни държави и се разпространява скорострелно в Берлин, Кьолн, Хановер, Париж, Русия и Ню Йорк. И само от една идея, това се превръща в световноизвестна игра, която се явява като начин да се справиш с емоционалната тежест. За миг да забравиш за всичко лошо и да прекараш мигове на истински смях с истински важните за теб хора.

Самата дейност се разиграва по такъв начин, че участват определен брой души, като всеки от тях може да види изречението, написано единствено от предходния човек. Тоест те нямат достъп до цялостното творение, което създава на пръв поглед едни несвързани изречения, но в същото време повдига значително настроението в атмосферата, защото именно тази несвързаност в думите, свързва хората. 

 

 

Нашата основна цел е да адаптираме концепцията на Дадаизма за отсъствие на централизирана структура, като покажем засилената роля на случайността в творческия процес и я комбинираме с фасилитацията на груповото творчество. Тук тя не е приета като определена задача, която трябва да се изпълни от групата, тоест не е задължително този процес до доведе до някакъв краен резултат, по- скоро се получава това, което участниците са решили, че искат да постигнат. Никой не налага ограничения и норми, дейността съществува в пълния смисъл на израза “свобода на словото“, защото всеки може да напише това, което иска. Може би точно тази свобода показва на хората, че притежават сила в себе си, за която дори не са подозирали.

Ако тази тема ви звучи интересна и бихте искали да изпробвате творческото си мислене, можете сами да участвате в играта на Дадаиската поeзия тук. И ви каним да се включите в днешното събитие- „Искрата на играта“, което организираме, за да придобиете по-голяма представа за дейността.

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още от Изкуство

Girl in a jacket
Нагоре