Connect with us

Вдъхновяващо

Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на България!

Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на България – 3 март ще бъде отбелязан с прояви в цялата страна.

Трети март е денят на подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г.

От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост. От руска страна договорът е подписан от граф Н. Игнатиев.

По силата на Санстефанския договор България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.

Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор. През лятото на 1878 г. в Берлин на конгреса на великите сили на Европа по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен и границите на България са силно редуцирани.

Няколко милиона българи остават извън независимата държава. Това води до приемането на българската национална доктрина – обединението на разбитите български земи от Берлинският договор. Десетилетия напред историята на страната е тясно свързана с тази доктрина.

Държавният глава Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участват в отбелязването на Националния празник на връх Шипка. В 10 ч. ще бъде отслужен тържествен молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово” от Българския патриарх Неофит и Руския – Кирил.

В 11 ч. на площада под в. Шипка ще се състои панихида в памет на загиналите войни.

От 11 ч. в София пред паметника на Незнайния войн ще се състои церемония по издигане на националното знаме. В тържествата ще се включат вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В 12 ч. ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

От 18:30 ч. започват тържествата на пл. „Народно събрание”, където ще се състои тържествената заря-проверка по повод националния празник.

 

 

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре