Connect with us

Вдъхновяващо

“Hyperloop“ – да стигнеш до всяка точка на България за няколко минути

Представяте ли си в близкото бъдеще да можете да достигнете до почти всяка точка на Земята, без да има нужда да прекарвате часове на летището и в самолета? Това ще е осъществимо с помощта на „Hyperloop“- един от най-иновативните проекти за транспорт. Представлява капсула, която „изстрелва“ хората през тръби или тунели, намиращи се под или над земята, със скорост от над 1 000 км/час, като един от основателите на тази иновация е Илън Мъск – главен изпълнителен директор на „Тесла“ и „SpaceX“.

Ако сте играли хокей на маса, лесно ще разберете начина, по който се движи транспортното средство. Подобно на шайбите, които се носят по масата, то се движи върху така наречените „въздушни ски“. За да се осъществи това, въздухът в тръбите е почти, но не напълно премахнат, с цел да се намали триенето и съпротивлението, които са едни от основните фактори за по-ниска скорост, а налягането ще бъде колкото 1/6 от това на Марс.

Освен, че са много бързи, тези капсули са и по-безвредни за околната среда, защото се захранват от соларни панели, които са поставени върху горната част на тръбите (ако се намират над земята). „Но със сигурност ще излезе адски скъпо.“- сигурно си казвате, докато четете това. Всъщност построяването на всичко би излязло 4 пъти по-евтино от сумата за изграждане на нова магистрала, а цената на билетите ще бъде достъпна за всеки.

Въпреки че Hyperloop се движи с много висока скорост, е малко вероятно хората вътре да изпитват дискомфорт, което все пак е нещо относително, защото на някои хора, дори на ескалатор да се качат, също може да им прилошее, но пътуването в капсулите ще се усеща като такова със самолет или да се качиш на асансьор.

Изобретението е доста удобно за хората, които не искат да живеят в големите градове, защото значително много скъсява времето, за което се изминава разстоянието- ще може да се пътува от Ню Йорк до Китай само в рамките на 2 часа, докато пътуването със самолет отнема над 20, а разстоянието между Ню Йорк и Лос Анджелис ще се изминава за 45 минути. В национален мащаб, ние ще можем да достигнем всеки край на страната в рамките на минути, което звучи доста изкушаващо.

Може това да ви звучи малко фантасмагорично, но е реален проект, върху осъществяването на който много компании работят в момента, като вече дори има извършени тестове с транспортното средство, които можете да видите в клипчето долу.

Странно е, когато погледнем колко бързо се развива всичко около нас, но бъдещето крие много изненади, част от които скоро ще разберем.

Автор: Ивелина Николова

 

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре