Connect with us

Вдъхновяващо

Какво се случва в тялото ти, когато изпаднеш в кома

Всички си представяме комата като един дълбок сън, от който се събуждаш няколко седмици, месеци или дори години по-късно, а някои хора за жалост не успяват да се събудят отново. Още от древността медиците са се чудили какво е това явление, като са подлагали човешките тела на екстремни условия – примерно на много високи или ниски температури, защото са смятали, че външните фактори могат да накарат човека да се събуди. Но някога замисляли ли сте се…

Какво точно представлява комата?

Разбрах, че комата е начин, по който мозъкът „изключва“, понеже единствено така наречените автоматични процеси на организма продължават да се осъществяват, и прави това с цел да се фокусира върху своето собствено лекуване. Това вероятно е така, поради факта, че комата е явление, което се получава при различни мозъчни травми или тумор на мозъка, при което той се нуждае от по-дълго възстановяване. Точно поради това пациентите са с прикачени абокати, по които тялото им получава нужните хранителни вещества и хидратация, но за жалост имат риск от развиването на мускулна атрофия поради продължителното лежане.

Колко време продължава тя?

Обикновено комата продължава до няколко седмици, но има чести случаи, в които продължава и години. За жалост много пациенти са диагностицирани неправилно и докато се намират във вегетативно състояние на кома, през което съзнанието им е будно и могат да чуват или дори виждат всичко около себе си, буквално са заклещени в своето собствено тяло, без възможност да създадат контакт с външната среда.

Martin Pistorius

Martin Pistorius

Такава е и историята на момчето Мартин, което получава инфекция на мозъчната мембрана и изпада в състояние на кома в продължение на 12 години, докато в същото време може да чуе и види всичко, което се случва. По-късно дори разказва как са извършвани посегателства върху него, като много медицински лица са се опитвали да правят експерименти, включващи причиняване на физическа болка върху тялото му с цел да наблюдават реакция. Единствено медицинската сестра Вирна започва да му говори като на истински човек, а не просто като на едно тяло, и забелязва, че той реагира на думите й чрез погледа си. След това са му направени множество изследвания, които показват, че дори след прогнозите на докторите за понижаване на съзнанието му до това на 3-годишно дете, той си мисли напълно адекватно и не е нужно да бъде третиран като тяло без душа. Следва и дълго възстановяване, след което той написва книга относно своето преживяване (Ghost boy) и вдъхновява създаването на проучване по тази тема, по-късно спасяващо милиони животи на хора, които искат да викат с пълно гърло, но мълчат в продължение на години.

Можем ли да чуваме по време на кома?

Освен в случаите на вегетативна кома като този на Мартин, винаги съм се чудила дали мога да чувам хората около себе си, докато реално съзнанието ми не е активно. Съществува един интересен случай, в който през 2013-та година мъж, страдащ от епилепсия, изпада в кома, но след като му е направен ядрено-магнитен резонанс, следящ активността на мозъка, е открито, че той има такава в частта, наречена „хипокампус“, благодарение на която можем да изпитваме различни емоции и да създаваме множество спомени. Това поражда идеята, че е възможно подсъзнанието ни да създава спомени по време на кома, дори да не се намираме в будно състояние, както в по-горния случай. Може би това е и причината толкова много хора да вярват, че когато говорят на своите роднини, им дават сила да се събудят. Всеки има нуждата да чуе, че има смисъл да продължава тази борба.

Какъв е шансът да се събудим?

За съжаление на този въпрос не може да се отговори с точност, понеже има 7 различни вида кома и съответно вероятността да се събудим зависи и от това в какъв се намираме. Единствено ми е известно, че колкото повече време мине, толкова по-малък става шансът да се събудим, но не винаги е така. Някои хора се намират в това състояние в продължение на десетилетия и след това пак успяват да отворят очи. В същото време обаче са загубили една голяма част от живота си и мисълта да заспиш на 15-годишна възраст, а да се събудиш на 30, изглежда плашеща, защото съзнанието ни се развива с всяка изминала година, през която трупаме нови спомени и откриваме нови неща за себе си. Това не означава обаче, че няма за какво да живееш, дори да си изпуснал 15 години от живота си, все още има неща, които си струва да видиш и да изпиташ. Все още има хора, които те обичат и отброяват всеки един ден, докато отвориш очи, за да ти кажат, че всичко ще бъде наред.

Автор: Ивелина Николова

Източници: The Infographics Show by Andrej Preston

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре