Connect with us

Вдъхновяващо

Масдар- градът на бъдещето, който можете да посетите днес

 

Имате ли път до Абу Даби в близко бъдеще? Е, ако случайно минавате покрай там, силно ви съветвам да посетите града Масдар.

Масдар, наречен още Masdar City, е градски проект, планиран още от 2006 година. Но той не е просто един град, а един от най- екологичните и благоприятни за околната среда в света. Отличава се с това, че на територията си няма изхвърляне на никакви отпадъци, отделяне на въглерод и използване на изкопаеми горива. ’’И как ще се случи всичко това?’’- вероятно се питате. Сега ще разберем какво е всъщност устройството му. 

Както сигурно се досещате, в планирането на градския проект вземат участие множество инженери, архитекти и учени, които създават конструкциите в града по такъв начин, за да бъде максимално благоприятен за планетата ни. Самото му местоположение е североизточно, избрано с целта до повърхността му да достига по- малко слънчева топлина, поради високите температури в тази област. Архитектурните дизайни на сградите са създадени по такъв начин, за да се намали потреблението на енергия – тук говорим дори за наклона на покривите на сградите. Прозорците пък са поставени по начин, по който да се ограничава притока на пряка слънчева светлина, което от своя страна ще намали използването на енергия за последвалото охлаждане на помещенията. 

 

 

Съжалявам за всички любители на коли и високи скорости, които трябва да чуят това, но настъпва моментът да спомена и начинът на транспорт. За да се избегне използването на горива, той е изцяло подземен и се осъществява с помощта на електрически превозни средства, като за пръв път в света е създадено метро, в което някой може да се превозва със своя автомобил, който обаче е електрически. И тук не си представяйте колите на ’’Тесла’’, а по- скоро нещо като самостоятелна кабинка, която се нарича Personal Rapid Transit (PRT) и комбинира предимствата на лично и публично превозно средство, като също така се управлява автоматично и функционира на литиевойонни батерии, които черпят енергия от соларната, произвеждана в самия град. И тъй като това е единственият транспорт, който жителите могат да използват, той  се намира на около 250 метра достъп до всеки. 

 

 

В Масдар работят вече над 4 000 души, наслаждаващи се на чистия въздух и тишината. И знам, че в началото ви казах само да посетите града, ако минавате оттам, но честно казано, не знам кой би го посетил, без да иска да остане. Може би това ни дава надежда, че все пак има хора, които мислят за ресурсите на Земята и как те не са вечни, колкото и да ни се иска да са. Може би ние също трябва да станем част от тези хора.

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре