Connect with us

Вдъхновяващо

Минимализъм – да побереш дома си в две чанти

Колко пъти сте купували неща, които в последствие се оказват ненужни и само заемат празно място в дома ви? Прекалено често? Тогава може би имате нуждата да се запознаете с ценностите на минимализма, защото определено ще свалите товар от раменете си, без дори да сте подозирали, че той някога е бил там.

Вехтошарство или сантименталност?

Преди често се смятах за вехтошарка – просто ми се свидеше да изхвърля нещата, които изглеждаха на пръв поглед обикновени, но аз намирах толкова голяма сантиментална стойност в тях, че дори не можех да си представя да ги хвърля в кошчето. Говоря примерно за билети от пътувания, от театрални постановки или някакви ръчно изработени картички. Просто знаех, че след години, когато тези спомени лека полека започват да избледняват от паметта ми, ще погледна към всичко това и ще си припомня щастливите мигове, които съм изживяла. Нали ви казвам – на пръв поглед обикновени неща, но мога да напиша няколко реда за тях. Сигурна съм, че и за вас съществуват такива малки нещица, които носят в себе си скъпи спомени, с които не можете да си представите да се сбогувате. Толкова време се чудех защо вкъщи държим неща, които не използваме, докато не разбрах, че са на родителите на баща ми и някак си всичко просто придоби смисъл. Това ми напомни и за проекта “The burning house”, който описах преди време, като там хората също трябваше да изберат кои са най-важните неща, които биха взели със себе си ако къщата им е в пламъци и най-често това бяха вещи със сантиментална за тях стойност.

Откъде започна интереса ми към минимализма?

Наскоро, когато се наложи да си стягам багажа за преместването си в друг град, се досетих за минимализма и как той определено би изиграл голяма роля в този момент. За жалост обаче не бях достатъчно информирана по тази тема, затова реших да разуча защо толкова много хора са привърженици на този начин на живот и какво допринася той. Истината е, че действа наистина освобождаващо да премахнеш неща от живота си, от които просто нямаш нужда. Някога си си мислел, че ще ти потрябват или си видял реклама по телевизията, която те е убедила в това, но всъщност всички ние вече притежаваме нещата, от които истински се нуждаем.

Така преди време четох книгата на алпиниста Гари П. Скот – „Път към върха“, в която той разказваше за невероятните си приключения по време на изкачването на върхове и нещото, което остана най-дълго в паметта ми, беше начинът, по който прави паралели между приготвянето на багажа си и навиците в живота – винаги повтаряше, че ако носи прекалено много багаж, повечето от който му е ненужен, той ще го забави по време на изкачването му, защото притежава по-голяма тежест. И ние в живота си също трябва внимателно да подбираме нещата, които искаме да сложим върху гърба си, защото тяхната тежест може значително да ни забави при изкачването на нашите лични върхове. Поне по този начин го разбирах аз и по този начин разбирам смисъла на минимализма – защо да утежняваш живота си, когато можеш да направиш всичко с една идея по-леко?

Предизвикателство, което ще изпразни гардероба ви

Съществува и едно интересно предизвикателство, създадено от Кортни Карвър, което се нарича „Project 333“ и водещото му мото е „Be more with less“ („Бъди повече с по-малко“). То се състои в това да носиш единствено 33 неща от гардероба си в продължение на 3 месеца, като ги комбинираш по различен начин, за да изглеждат като тоалети. Тя споделя, че никой от работата й не е забелязал да носи едни и същи дрехи и по този начин е разбрала кои са най-използваемите неща. Да ви кажа честно това ме вдъхнови да направя едно голямо разчистване на гардероба си, след което реших да даря дрехите в Кризисния център в Силистра и още повече се зарадвах, че отиват за добра кауза, затова ако се чудите къде да оставите ненужните си дрехи, спокойно можете да отидете там или тук да видите най-близкото място за даряване до вас по проект на Български Червен кръст.

Какво е да побереш дома си в две чанти?

И стигаме до въпроса – как някои хора побират дома си в две чанти? Истината е, че такива хора нямат реален дом и под това имам предвид няколко стаи с по четири стени, но техният дом е целият свят. Те не начертават рамките, в които да прекарат живота си и не се изпълват с ограничения, просто събират всичко важно в две чанти и се местят от град на град. Не са бездомни, просто могат да видят своя дом във всяко кътче на света и има нещо много красиво в това да премахнеш веригите, които сам си поставил върху себе си преди години. Да премахнеш зависимостта си от предметите, които те заобикалят и да спреш да се опитваш да запълниш празнотата в живота си с тях, защото ти си единственото нещо, което е нужно, за да го чувстваш достатъчен. Понякога трябва да останем сами, загърбили нещата, от които зависим и да си припомним колко малко всъщност ни трябва, за да бъдем щастливи.

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре