Connect with us

Вдъхновяващо

Момичето, преживяло изстрел в главата, за да получи образование

„Когато целият свят мълчи, дори и един глас има сила.“ Това са думите на момичето, което използва гласа си, за да извоюва правото си и това на милиони момичета в Пакистан да получат образование. 

Понякога приемаме възможността да се информираме за света и как работи всичко около нас за даденост, но някои хора жертват живота си, за да получат тази възможност. Такава е и историята на Малала. 

Още от малка, тя много обичала да посещава училище. Това звучи доста неприсъщо, защото повечето деца се оплакват от факта, че трябва да ходят там, но не и това дете. Един ден обаче, въоръжена група от мъже, наречени талибани, забранили това право за момичетата в Пакистан. Повечето родители, разбира се, решили да не рискуват живота на дъщерите си, и послушали талибаните, но Малала толкова силно искала да ходи на училище и да обогатява ума си със знания и невероятни факти за света, който я заобикаля, че дори не могла да си помисли да сложи край на това. Затова тя продължила да посещава учебните занятия и доста често е писала за този проблем онлайн, казвайки, че образованието дава сила на жените, опитвайки се да привлече внимание върху него, защото много хора не са били достатъчно информирани.

Момичето продължавало да използва гласа си, но в случай, когато един глас е по-силен от този на лошите хора, те винаги се опитват да го заглушат. Това са направили и талибаните- в един обикновен ден, когато Малала се качва на училищния автобус, пренебрегнала тяхната забрана, двама от тях отиват там и кресват: „Коя е Малала?“. След това съучениците й я поглеждат, а мъжете я застрелват в главата, в опит да отнемат живота й и заедно с това- гласа й, като в клипчето под статията можете да се запознаете с невероятната история на оцеляването й и да видите теоретичния път на куршума през главата й.

Толкова силен дух като нейния не може да бъде сломен така лесно. В следващите дни, тя се бори за живота си, докато хиляди сърца трепнат в очакване да видят как се събужда. И скоро, точно това се случва- момичето отваря очи и изрича думите: „Мислеха си, че ще ни накарат да замълчим с куршуми, но не успяха. Да вземем книгите и химикалките си- това са най-силните ни оръжия. Едно дете, един учител, една химикалка и една книга могат да променят света.“ Всичко това се случва, когато тя е едва на 15 години. 

Днес тя продължава образованието си в елитния университет “Оксфорд” и не спира да се бори за правата на момичета по цял свят да получат същите възможности, които могат да променят живота им, като създава организацията си “Malala Fund“, чрез която събира средства, нужни за образованието на милиони момичета по света. Тези действия я превръщат в най-младия носител на Нобелова награда за мир – действията на момиче, което не оставя гласа си да бъде сломен.

Запознах се с историята на Малала миналата година и страшно много се радвам, че имах възможността да се докосна до нещо толкова красиво, което остави отпечатък в мен и до ден днешен не спира да ме вдъхновява и да ми припомня колко благодарна трябва да бъда за възможностите, които имам и това, че колкото повече използвам гласа си, толкова по-силен става той и може би един ден ще достигне до човек, който има нужда да чуе думите, които изричам чрез него.

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре