Connect with us

Животни

На кое животно приличаш докато спиш?

  • Котки

Всеки, който има котка, няма как да не знае, че те прекарват повечето време от денонощието в спане. Възрастните котки спят между 15-20 часа, но се намират главно в леката фаза на съня, която се усеща като дрямка, а изпадат в дълбок сън за приблизително 5 минути, след което фазите продължават да се повтарят. Може да сте забелязвали, когато крачетата им се мърдат конвулсивно – тогава са в дълбоката фаза на съня, като това е и времето, през което те сънуват. Все още не е доказано какво точно сънуват, но се обзалагам, че е свързано с едно от любимите им занимания – храненето. И един интересен факт за хората – според проучване на НАСА, идеалното време, за което можем да подремнем като котките, се равнява на 10-20 минути, като тази дрямка помага за намаляването на стреса и за развиването по-добра памет.

  • Делфини

Делфините са известни с това, че са едни от най-интелигентните същества на земята, може би дори по-умни от някои хора (не го приемайте лично). Но чували ли сте за начина им на спане? Когато те спят, телата им най-често са неподвижни и се носят по повърхността на водата, за да се снабдяват с кислород. Интересното при тях е, че за разлика от нас, не могат да изпаднат в дълбоката фаза на съня, защото в такъв случай ще спрат да дишат. Тяхното дишане не се контролира автоматично като нашето и трябва да бъдат в съзнание, за да извършват процеса. Точно затова едната половина на мозъка им винаги остава активна по време на сън, което също помага за избягване на опасности и в зависимост от това коя част на мозъка им е активна, едното им око стои отворено – лявото око е отворено, когато дясната половина е активна и обратно.

  • Ленивци

Как да говорим за спане, без да включим ленивците? Те са толкова изключителни, но за жалост вече са определени като застрашен вид, като много фондации се борят за оцеляването им. Изчезващи са, поради изсичането на голяма площ от горите, а ленивците прекарват почти целия си живот на дърветата – това е техният дом. Те спят над 16 часа на ден, като висят от дървото си, най-често хванали се за клоните му единствено с дългите си нокти, и това е основното положение, в което прекарват дните си, като женските ленивци дори раждат във въздуха. Сигурно свързвате образа на животните със забавените им движения, но това е така, защото имат едни от най-бавните метаболизми на планетата – дори е откривана храна в стомаха им, която е на повече от един месец. Точно затова трябва да пестят от енергията си, което изисква повече спане и по-малко движения. 

  • Черен бързолет

Птиците бързолети са срещани в България и също са застрашен вид. Те прекарват почти цялото време от живота си в полет, като могат да се движат много бързо – с над 180 км/час (за тях поне няма глоби за превишена скорост). Най-изключителният вид е черният бързолет, който се отличава с това, че може да прекара години във въздуха, без изобщо да слиза на земята. И как спи и се храни тогава? Всичко това се случва докато лети, като при спането единствено забавя леко движението на крилете си (никой не иска да спи, докато се движи със 180 км/час), а за да се храни, само отваря човката си, и по този начин улавя насекоми – бързо и евтино, даже безплатно. 

  • Жирафи

Само докато гледам позата, в която жирафът спи, вече целият ми врат е схванат. И докато досега ви описвах главно животни, които прекарват повечето време в спане, дойде ред и на привържениците на инсомнията. Бих искала да предположите за колко време спят жирафите. Ще почакам.. Те прекарват единствено около половин час на ден в сън. Колко малко, нали? Въпреки че се нуждаят от повече, не могат да си го позволят, поради съществуващите опасности в дивата природа за тях, а не е много лесно да се скриеш от хищниците, когато си толкова висок. Животните спят разпокъсано – само по няколко минути и това се повтаря няколко пъти през деня. Освен спането, друг затруднен процес за тях е пиенето на вода, защото вратовете им са дълги, но не достатъчно, за да достигат водните басейни, без да има нужда да свиват краката си. А те рядко се намират в легнало положение, защото винаги са нащрек за опасности, а ако има такива, ставането от земята ще им отнеме време, костващо живота им. 

Вие кой начин на спане бихте искали да придобиете? Предполагам, че повечето биха гласували за котките и ленивците.. А сега отидете да му ударите една дрямка.

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още от Животни

Girl in a jacket
Нагоре