Connect with us

Вдъхновяващо

Най-известният дневник в света – историята на Ане Франк

Ане Франк не е национален герой. Не е борец за свобода, нито водач на народа. Тя е едно 15-годишно момиче, което споделя своите мисли, преживявания, мечти, вълнения и не чак толкова големи вълнения в своя дневник. Но…

Коя е Ане Франк?

За жалост тя е една от многото жертви на холокоста. За тези, които не знаят какво е това, холокостът е движение срещу евреите през Втората световна война, водено от Нацистка Германия. Запознах се с историята на Ане, когато преди години гледах филм, в който героите посещават къщата, в която тя се е укривала от нацистите, превърната по-късно в музей. И тъй като винаги съм имала интерес към историята, защото ме пренася във време, през което не съм съществувала, но мога да се почувствам така, сякаш преживявам тези събития, реших да пропътувам назад във времето и да разбера каква е историята на еврейското момиче.

За да успеете да се върнете назад във времето заедно с мен, ще представя нещата по този начин – раждате се в Германия и водите мирен живот, докато не започват гоненията срещу евреите. Принудени сте да напуснете своята собствена родина само защото имате вярвания, които противоречат на тези на нацизма като система на управление. Но вие цените живота си и този на семейството си, точно затова избирате да напуснете страната, в която сте родени и да намерите по-сигурно място за живеете. Точно така върви планът ви и се устройвате в Амстердам, където все още сте свободни да избирате вярата си, без да криете самоличността си. Това за жалост не продължава за дълго, защото след време и той е окупиран от нацистите и вече няма сигурно място, на което да се скриете, няма място, на което да се чувствате приветствани. Много хора са се страхували да осигуряват временни убежища за евреи, защото по този начин са жертвали и своя собствен живот. Жертвали са го, защото системата не е била готова за компромиси.

Убежище в Амстердам

Когато нацистите нахлуват в града, семейството на момичето успява да открие временно убежище, като прекарват няколко години там. Точно на това място започва и творенето на Ане, когато родителите й подаряват дневник за 13-тия й рожден ден, който тя кръщава „Кити“. Кити е нейният спътник, когато се чувства сама и уплашена, когато не знае какво да направи, защото все пак е била просто едно момиче на 13 години, лишено от щастливо и безгрижно детство, от свободата да излезе навън и да играе на криеница до вечерта, защото прекарва целия си живот в тази игра. Момиче на 13, което има мечти, първи трепети от любовта и едва започва да изгражда вижданията си за света около себе си, който дотогава е бил ограничен от няколко стени, чуващи всички ускорени удари на сърцето, всеки вик за помощ и всяка молитва от страх.

За жалост, това убежище не остава тайно за дълго, като след време бащата на Ане – Ото Франк бива предаден от свой приятел, който ги издава на враговете. Цялото им семейство е разделено в концлагери, но едно нещо остава цяло – дневникът на момичето. Той бива запазен от жената Мип Хейс, която помага в укриването им и прибира вещите на Ане, с надеждата, че ще остане жива и след години ще се върне, за да ги вземе.

Угасването на надеждата

В статията си за Афганистан говорих за това какво е свободата ти да бъде отнета, защото тя е най-голямото богатство, което притежаваме. Изпратени в концлагерите, членовете на семейство Франк са лишени от всякаква свобода.

Преди време прочетох книгата на човек, оцелял след пребиваването си в концлагери. В нея той говори за надеждата и как я е виждал в образа на жена си. Когато не е можел да намери сили, за да продължи напред, той просто си е представял как жена му стои пред него. Това показва колко голяма е силата на любовта и как тя ни помага да вървим напред. Но има моменти, в които правим крачки назад и докато осъзнаем, вече сме тръгнали в другата посока, от която няма връщане. Ане Франк не се е върнала. Сестра й не се е върнала. Майка й не се е върнала. Единственият оцелял остава бащата Ото, който може би също е бил изпълнен с надеждата да види семейството си отново, но тя е угаснала в мига, в който се е върнал в Амстердам.

Сбъдването на една мечта

Ане Франк винаги си е мечтала да стане писателка. Може би си е представяла как милиони хора четат книгите й и й благодарят за това, че съществува. Всичко това се е случило, но тя не е могла да го види. Баща й издава дневника й под формата на книга в момента, в който се връща от лагера и успява да сбъдне мечтата на малкото си момиченце.

Днес дневникът й е публикуван в 55 страни и се превръща в най-четения в света под заглавието „Задната къща“. Дневникът на едно момиче, което не губи мечтите си и успява да остави следа след себе си. Когато разбрах за тази история, си казах, че отначало нещо може да изглежда незначително, но понякога дори най-дребните неща – като тетрадка от Втората световна война, могат да създадат най-голямата промяна. Тетрадката на момичето, което завинаги остава на 15 години.

Днес съществува музей в чест на Ане, построени са два нейни паметника и училището, в което е учила, е кръстено на нея. Това, че си мислите, че сте обикновени, не ви прави такива – действията ви могат да създадат промяна в милиони животи.

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре