Connect with us

Забавно

Насекомите, които спасяват дома ви

Ако изтръпвате от ужас всеки път, когато видите натрапник в дома си, спокойно, не всички идват там с лоши намерения (повечето от тях дори не знаят къде се намират). Всъщност определени насекоми предпазват дома ви от чужди нарушители, спестявайки още няколко години на сърцето ви, което пропуска по няколко удара, когато ги види. Ето и някои от насекомите защитници:

  • Скачащи паяци

Съжалявам за всички с арахнофобия, които четат това. Вие сте част от 3,5 до 6,1% от населението в света, които страдат от тази фобия, равняващи се на над 300 милиона души. Има различни теории относно появяването й, една от които е, че страхът от паяци ни е предаден още от нашите прадеди. Но колкото и да са страшни, малко от тях са отровни, и дори са нужни за опазването на хранителните запаси на земята, защото се хранят с вредителите, които могат да ги унищожат. Конкретно скачащият паяк е доста наблюдаван обект от учените поради високата си интелигентност. Той може да се ориентира в триизмерното пространство, преценявайки разстоянието до плячката си, докато избягва препятствията по пътя и прави всичко това с мозък с големината на сусамово семе. Освен това са използвани от много страни за защита на оризови и други полета. Е, може би паяците не са чак толкова лоши.

  • Стоножки 

Това е може би насекомото, чийто вид винаги ме кара да настръхна, но разбрах, че прави някои доста полезни неща. Ако сте виждали стоножка, със сигурност знаете, че се движат бързо, което прави улавянето им почти невъзможно. И колкото и неприятни да са на външен вид, всъщност предпазват дома ви от нежелани натрапници – като хлебарки, термити, молци и мухи. Стоножките хапят много рядко, не пренасят болести и не създават гнезда, единствено съществуват с функцията си на активен хищник и главната им цел е да преследват следващата си плячка.

  • Богомолки 

Те са известни със своя различен външен вид, който им помага да се слеят със заобикалящата ги среда, благодарение на зеления им цвят. Аз лично не съм им голяма фенка, защото винаги ме е било страх, че ще скочат върху мен, но ако имате градина в дома си, те играят добра роля като неин защитник. Също като стоножките, са активни хищници, които използват предните си крака, за да хванат плячката си – щурци, скакалци, мухи, листни въшки, ларви и други. Освен малки насекоми, те могат да заловят и колибрита, дребни змии и скорпиони. Докато ловуват, богомолките могат да извъртат главата си на 180 градуса, сканирайки средата, в която се намират със своите общо 5 очи. Може би тези насекоми са ви най-известни с това, че женската богомолка изяжда мъжката по време или след чифтосване, което определено не е много приятна картинка.

  • Бръмбари бегачи

Това е името на голяма група хищни бръмбари, които са наречени „бегачи“, защото крачката им са приспособлени за бягане. Въпреки че не са много приятни на външен вид, те могат да бъдат доста полезни за контрола на вредните за растенията насекоми. Хранят се главно с гъсеници, малки охлюви, червеи, трипси (дребни насекоми, които унищожават листата на растенията) и хоботни бръмбари, които унищожават храната. За мое щастие, те не летят, и главно се намират на повърхността на почвата, понякога и под камъни. Най-големият бръмбар бегач е големият син бегач, чиято дължина достига 5,6 сантиметра, и ако можеше да лети, щях да стоя на 2 метра от него. 

 

  • Пчели

Въпреки че много пъти съм ставала жертва на жилото им, няма как да не обичам тези насекоми. Те са много важни за опрашването на растенията (извършват над 80% от опрашването на селскостопанските култури) и осигуряват всяка трета хапка от храната ни. Също така са хищници и се хранят с вредители, които могат да унищожат растенията в градината ви. Пчелите имат два стомаха – в единия съхраняват нектара от растенията, а другия използват за храносмилане, като през целия си живот, който продължава до 6 седмици, правят приблизително 1,5 супени лъжици мед. Те буквално работят до смъртта си и ако изчезнат от земята, ние ще изчезнем заедно с тях.

А вие кои от тези насекоми бихте искали да имате в дома си?

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още от Забавно

Girl in a jacket
Нагоре