Connect with us

Животни

Организмите, които могат да живеят вечно

 

Хората понякога имаме навика да се мислим за безсмъртни, но има животни на планетата, които притежават много по-устойчиви организми от нашите, и е сигурно, че ще ни надживеят за милиони години напред. Те могат да живеят в много екстремни климатични условия, което ги прави независими от климатичните промени, оказващи влияние върху останалия свят всеки ден. Нека ви представя и тези така издръжливи организми.

  • Бавноходки

Те съществуват още отпреди 500 милиона години и са определени като най-устойчивите животни на земята, които са микроскопични (причината, поради която може би не знаете как изглеждат) и безгръбначни. Малко приличат на миниатюрни желирани мечета, но вместо да ги сравнявам с храна, ще ви покажа защо са най-устойчиви. Най-впечатляващото нещо, което мога да ви кажа за тях, е че са способни да оцелеят в космоса. И тук ви чувам да скандирате- “Уау, в космоса! Как така?”. През 2007 година учени изпращат бавноходки в космоса, които оцеляват там за 10 дни, преживели вакуума и слънчевата радиация. Също така могат да оцелеят във вулкани, в арктическия лед, на най-дълбоката точка в океана и издържат на 1000 пъти повече радиация от хората. Тези техни суперсили са възможни благодарение на процеса криптобиоза, при който се свиват на кълбо и метаболизмът им се изключва, за да преживеят неблагоприятните условия. Бавноходките са преживели 5 масови изчезвания на планетата, така че какво им е да преживеят още едно?

  • Мравки

Колкото и неприятни могат да бъдат тези мъничета, особено ако случайно разсипем захар на плота в кухнята, те са повече от подготвени да преживеят един зомби апокалипсис. Но защо зомби апокалипсис? Това се дължи на способността им да успяват да разберат, когато някоя друга мравка сред тях е заразена с патоген или вирус и да я убият, още преди инфекцията да се е разпространила. Освен това могат да оцелеят в по-екстремни климатични условия, включително в пустинята Сахара, а някои от тях дори живеят в океана. 

  • Риба мумиког

Това със сигурност ви звучи непознато. Представлява името на риба, която е определена за най-устойчивата на земята.. и в космоса. Причината за това е умението й да се адаптира към промените в средата си на живот – може да живее както в сладководни, така и в соленоводни басейни. Освен това оцелява във вода, която може да е 8000 пъти по-токсична от нормалната смъртоносна величина за останалите организми, което означава, че би оцеляла след ядрена катастрофа. Помните, че споменах нещо и за космоса, нали? През 1973 година рибата мумиког става първата риба, изпратена в космоса, като по този начин учени показват, че може да се научи да плува в нулева гравитация. 

  • Скорпиони

Тези животни будят страх в много хора. Те населяват земята от стотици милиони години и са адаптивни към различните климатични условия – в гори, пустини и дори планини. Опасни са, защото изпускат отрова, която може да бъде смъртоносна за човешкия организъм, съдържаща различни невротоксини. Но за сметка на това, отровата им се използва от учените за лечение на някои заболявания, включително и рака. За да бъде доказана тезата за устойчивостта на организмите им, учени от National Geographic замразяват скорпиони за една вечер, а на сутринта виждат как те все още са в перфектно състояние и ниските температури явно не са проблем за тях. 

Вие кои от способностите на тези животни бихте искали да придобиете?

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още от Животни

Girl in a jacket
Нагоре