Connect with us

Градове

Пътища от пластмаса – мечта за всеки български шофьор

Знаете ли, че до 2040-та година се очаква да съществуват 1,3 милиарда тона пластмаса в света? Това е едно огромно количество, производството на което оказва щети върху околната среда. Как да разрешим този проблем? Много страни вече работят по изграждането на пътища от рециклирана пластмаса, а за някои това дори вече е свършен факт. Колкото и нетипично да звучи, е един добър начин за оползотворяване на голямото количество пластмаса, произвеждано ежедневно в света, а създадените пътища са дори по-добри от тези, направени с асфалт.

Една от първите страни, която експериментира с тази иновация, е Индия, като хората там започват да създават тези пътища още от 2000-та година, постигнали голям прогрес досега. Днес вече много държави следват този начин за изграждане на пътища, поставяйки началото на едно по-екологично бъдеще.

Plastic bottles and other garbage washed up on a beach in the county of cork, Ireland.

Много от пластмасовите отпадъци са изхвърляни в природни местности или водни басейни, застрашавайки живота на обитателите им, а със сигурност сте чували, че на пластмасата са й нужни хиляди години, за да се разгради напълно. Точно тук идва на помощ и тази иновация, като за един километър от пътната настилка, се използва 1 тон рециклирана пластмаса, спасявайки природата от безгрижното замърсяване с нея. Този тон се състои от всякакви материали – торбички за пазаруване, бутилки и различни съдове, които дори няма нужда да се сортират. 

Освен, че са по-екологични, тези пътища също така спестяват 3 тона въглероден диоксид за всеки километър, а от финансова гледна точка – над 1000 лв./км. Това е осъществимо поради необходимостта от малко технически средства за изработката им – пластмасовият материал се нагрява до около 170 градуса до пълното си разтапяне и след това се поставя на тънък слой върху инертния материал на пътя.

Тъй като е нещо ново, повечето хора биха били скептични към такъв вид път, но има толкова доказани положителни ефекти от създаването му, като един от тях е по-бавното му разрушаване. Също така се образуват по-малко неравности и дупки по повърхността му – нещо силно желано от шофьорите в нашата страна, поради по-добрата си гъвкавост и по-малкото свиване и разширяване на материала при температурните промени. Освен температурите, дъждът също не оказва влияние върху състоянието на пътя, като дори материалът действа като филтър за дъждовната вода, която се събира под него с помощта на дренажна система. И въпреки че е направен от пластмаса, пътят издържа и тежкотоварните превозни средства. Общо взето – всичко е измислено и точно изчислено. 

Тази иновация допринася много за опазването на околната среда и общо взето – на нашата планета. Хубаво е, че има хора, които мислят за последствията от свръхголямото производство на пластмаса и използват рециклирането като един добър начин от нещо използвано да се изгради нещо напълно ново. 

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Градове

Girl in a jacket
Нагоре