Connect with us

Свят

Положението в Афганистан – какво е да отнемат свободата ти

 

Каква е цената на свободата?

България е свободна страна от вече 143 години и няма как да не се гордеем с историята на родината си, виждайки как стотици хиляди хора са жертвали живота си в нейна чест, в наша чест. За да мога в момента да стоя пред екрана си и да пиша думите, които по-късно достигат до вас, тези хора са извоювали битки и станали свидетели на големи жестокости срещу човечеството. Понякога обаче забравяме, че свободата, на която се радваме в момента, е била заплатена с толкова висока цена. И е съвсем нормално, защото не сме били свидетели на тази част от историята на страната ни, но е хубаво от време на време да си припомняме, че притежаваме нещо, от което милиони хора в света все още са лишени, а именно – свободата. Свободата да изказваме мнението си, да използваме гласа си, да следваме мечтите си, да водим своите собствени битки. За жалост в момента ставаме свидетели на едно пагубно за милиони хора събитие – превземането на Афганистан от талибаните. 

В статията си за момичето от Пакистан – Малала, което оцелява, след като получава куршум в главата си само защото иска да ходи на училище, обясних накратко кои са талибаните и разказах една вдъхновяваща история за оцеляването. За съжаление тази история се развива в момента и в Афганистан, но този път може да няма щастлив край. В свое изявление от вчера, Малала казва, че преди две седмици се е подложила на 6-та операция след изстрела в главата й и продължава да се възстановява от един куршум в продължение на 9 години, но хората в Афганистан са поели милиони куршуми през последните 4 десетилетия, и заявява: “Сърцето ми се къса за тези, чиито имена ще забравим или никога няма да узнаем и за тези, чийто зов за помощ ще остане нечут.” 

Какво се случва в Афганистан сега?

Откакто талибаните превзеха Кабул, се опитват да заличат образите на жените и да ограничат тяхното съществуване, налагайки им нови забрани, връщайки ги 20 години назад в историята. Милиони жени, които са отдали живота си на работата си, опитвайки се да открият мястото си в света, в момента са принудени да стоят вкъщи и да оставят някой друг да ръководи живота им, защото в противен случай – ще го загубят. Момичета са връщани от училище, защото нямат право да продължат образованието си, жени губят работното си място и правото да извършват всякаква работа. И всичко това се случва в 21-ви век – отнемането на едни елементарни човешки права, които трябва да бъдат равни за всички хора, без наличието на фактори като пол, раса и религия. И резултатът от това се вижда в милионите уплашени очи на деца, които са лишени от щастливо и безгрижно детство, игри на криеница и скачане на въже. В очите на родителите им, които се опитват да дадат всичко от себе си, за да им осигурят спокоен живот, но са заклещени между границите на страната си, без правото да ги напуснат.

Artwork by Shamsia Hassani

Artwork by Shamsia Hassani

Как да използваме гласа си?

Понякога ме обзема страх, че един ден това ще сполети и мен, обзема ме страх, че ще загубя възможността да отида навсякъде по света, да работя това, което винаги съм искала, да се смея на висок глас и да бъда свободна. Точно затова винаги съм чувствала порива да информирам хората за неща, които се случват в реално време и могат да имат пагубно въздействие върху живота на милиони други. И дори един ден някой да се опита да отнеме правата ми, никога няма да успее да вземе единственото нещо, което ще ми остане – гласа ми. Защото гласът ми е най-голямата ми сила и мога да го използвам, за да защитя тези, които, по пътя на войната, са загубили своя.

Ако и вие сте от хората, които не обичат да стоят безучастно, можете да се включите в Международния протест в солидарност с хората в Афганистан, който ще се проведе в София на 28-ми август от 17:30 часа пред НДК.

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Свят

Girl in a jacket
Нагоре