Connect with us

Изкуство

Разбери шанса да си роден на един и същ ден с някого

Ако сте привърженици на астрологията и по-точно – нумерологията, значи определено проявявате интерес към рождените дни на хората. Още от древността, те се опитват да разтълкуват значението на числата, за да намерят някаква връзка между случайността и техния смисъл.

Парадоксът на рождения ден е изграден главно върху математически изчисления, които показват какъв е шансът да имаш общ рожден ден с  определен брой хора. Според него се гласи, че в група от 23 души, вероятността да имаш рожден ден на една и съща дата с човек оттам, е 50%. Шансът се увеличава, когато се наброяват 70 човека – 99,9% , а върховните 100% се постигат, когато хората са 367 на брой, тъй като има само 366 възможни рождени дни, включително и 29-ти февруари, като определено не завиждам на хората, родени на тази дата, но пък е нещо рядко срещано, което дори се приема за специално. 

Ако не сте големи любители на математиката и тези числа само ви объркват, ще ви го представя така – ако сте единствен човек в стаята, естествено, вероятността да споделяте една и съща рождена дата с човека там (който сте вие) се равнява на 100%. Знам, знам, дойде ви като гръм от ясно небе. Но ако дори само още един човек прекрачи прага на вратата, да речем – съседът, който отново ви иска хляб, тази вероятност спада до нищожните 0,3% , а останалите 99,7% излитат, заедно с хляба ви. Е, не буквално, защото когато съседът напусне стаята, процентите отново скачат до 100. 

За да се опитате да докажете тази теория, можете да направите проучване с още 366 души и да откриете своето другарче по рожден ден. Не случайно намесих и астрологията по-рано, защото много хора приемат рождената си дата и съответно – зодията си като знак от вселената, и доста често първия въпрос, който са ми задавали след „Как се казваш?“, е бил – „Каква зодия си?“. 

Спрямо проучване на канадския журналист Малкъм Гладуел, всъщност месецът на раждане определя не само зодията ти, но и спортните ти и академични успехи. В книгата си „Отклонения: историята на успеха“, той пише за това как хората, родени през първите месеци на годината, постигат значително по-добри резултати от тези, родени през последните. Доказва това със статистики относно канадските играчи на хокей на лед, като тези, родени през януари се представят по-добре от родените през декември. Реално погледнато, ако проследим развитието им още откакто са родени, ги дели цяла една година, а се състезават в една и съща категория, въпреки различаващия се темп на развитие, като родените през първия месец на годината са със 17% по-възрастни от родените през последния, което създава разлика в производителността им. 

Всичко това влияе също така и върху по-късното узряване на човека, което показва и проведеното от Гладуел проучване. Тези факти отразяват така наречения „Ефект на относителната възраст“, известен още като „Ефект на датата на раждане“, който все повече показва значението на рождената ни дата, или по-точно- на рождения ни месец, и можете да видите тази информация визуализирана в клипчето по-долу.

А вие вярвате ли, че има някаква причина да сте родени точно на един определен ден от годината? О, и да не забравя – честит рожден ден на всеки, роден на деня, в който чете тази статия!


Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Изкуство

Girl in a jacket
Нагоре