Connect with us

Свят

Съкровището за $1 трилион – най-голямото златно съкровище в историята

Посети другият ни проект – Веселата Страничка и ни последвай във фейсбук, ако статията ти е била интересна!

  • Храм с най-малко шест зали, една от които не е отваряна досега.
  • Откритите досега златни предмети правят съкровището в храма най-голямото златно съкровище в историята.
  • Смята се, че в неотворената зала B се крие съкровище за над $1 трилион.
  • Сред находките са 800кг златни монети, всяка от които е оценена на $0.5 милиона; 500-килограмови златни предмети, корони, стотици хиляди диаманти и скъпоценни камъни.

Храм Падманабхасвами се намира в Тируванантапурам, Керала, Индия и за него е писано още преди 2500 години. Наричан е „Златният храм“ поради факта, че още тогава е бил невъобразимо богат. В много литературни творби, ранни и по-късни, се споменава, че храмът и градът са имали стени от чисто злато. Могат да се срещнат и текстове, в които се описва, че целият град е бил златен, а храмът – самият Рай.

Храмът и всичко в него принедлежи на лорд Падманабхасвами и дълго време са били контролирани от тръст, оглавяван от кралската фамилия Траванкор. В днешни дни обаче, Върховният съд на Индия е отнел правата на фамилията върху храма. Благодарение на привлякло обществения интерес съдебно дело, светът успява да научи повече за храма.

През Юни 2011г Върховният съд разпорежда властите от отдела по археология и противопожарна безопасност да отворят тайната зала на храма за оглед на предметите вътре. Храмът има най-малко шест зали, обозначени с буквите от A до F. Зала B не е отваряна от векове, докато А вероятно е била отворена през 30-те години, а C и F са отваряни сравнително често. Двама жреци отговарят за последните четири зали. Огледът на подземните зали на храма е направен от седемчленен екип, назначен от съда, за да се направи инвентар и да се опише огромната колекция от предмети, които се държат заключени и пазени.

Докато зала B остава неотворена, останалите 5 са отваряни заедно с някои от предверията им. Сред находките са еднометрова статуя на Махавишну от чисто злато, декорирана със стотици диаманти, рубини и други скъпоценни камъни. Открити са още и 5.5-метрова златна верига, златен сноп, тежащ 500 килограма, 36-килограмов златен воал, 1200 златни гердана със скъпоценни камъни и няколко торби, пълни със златни артефакти, огърлици, диадеми, диаманти, рубини, сапфири, изумруди и предмети от други ценни метали. Колекцията допълват церемониално облекло, красящо божество под формата на 30-килограмова статуя, златни кокосови кори с рубини и смарагди, както и няколко монети от времето на Наполеон.

В зала A преди това са намерени 800 килограма златни монети от 200г.пр.Хр., като всяка от монетите е оценена на около $0.5 милиона. Открит е и трон от чисто злато, украсен със стотици диаманти и други скъпоценни камъни, предназначен за 5.5 метрово божество. Според неофициална информация, в залата има и най-малко три корони от солидно злато с диаманти. Смята се, че там се съхраняват и стотици златни столове и хиляди златни съдове.

Всички тези находки са затвърдили храм Падманабхасвами като най-богатото място за преклонение в света. Изчислява се, че стойността на богатството му възлиза на около $19 милиарда, а ако се вземе предвид и античната и културната стойност на предметите, стойността им стига до близо $200 милиарда. Тези изчисления са направени на базата на откритото до 2011г, когато са отваряни само 5 от досега известните 6 зали, като зала B, която е и най-голямата от всички, остава неотворена.

През 1880-те години кралското семейство прави разкрития относно съкровищата в зала B, като казва, че стойността им се оценява на 12 000 крори. Изчислявайки инфлацията и повишаването на цените на златото и скъпоценните метали и камъни, това означава, че в зала B може да се крие съкровище за над $1 трилион, без към това да се прибавя и културната стойност на находките. Дори само дотук откритите съкровища в Падманабхасвами струват милиони пъти повече от така наречените британски кралски бижута. Смята се, че има още 3 зали, които са най-големите и досега не са отворени, макар със сигурност да е известно само за зала B, но досега откритите предмети се считат за най-голямото златно съкровище в историята на света.

Смята се, че скъпоценностите са били събирани в храма в продължение на няколко хиляди години от различни династции, както и от много други крале в писаната история от Южна Индия и отвъд, и от владетели и търговци от Месопотамия, Йерусалим, Гърция, Рим, а по-късно и различни колониални сили от Европа и света.

На 4 юли 2011г седемчленният експертен екип, назначен да опише предметите в храма, отлага отварянето на зала B. Тя е запечатана с желязна врата, върху която е изобразена кобра и не е отваряна заради вярването, че това ще донесе ужасно нещастие.

Към края на април 2016г зали B, G и H заедно с техните предверия все още не са отворени.  Описите на предметите в зали C, D, E и F приключват през август 2012г, докато този на зала A продължава. Няколкостотин съда и други златни предмети, използвани в ежедневни ритуали и церемонии в храма не са описани заради силните възражения на жреците. 102 000 „артикула“ са намерени в зала A и предверията й, като под „артикул“ може да се има предвид както единичен предмет, така и колекции от повече предмети, като например камара от златни монети тежащи 800г и съкровища от наваратни (колекции от девет различни вида диаманти). През 2013г са открити повече от 60 000 скъпоценни камъни, като части от по-големи златни предмети. Резултатът от описа няма да бъде публикуван официално до приключването му по нареждане на Върховния съд на Индия.

Зала B остава неотворена и до днес.

Посети другият ни проект – Веселата Страничка и ни последвай във фейсбук, ако статията ти е била интересна!

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Свят

Girl in a jacket
Нагоре