Connect with us

Изкуство

Сградите, които нямат нужда от табели

Доскучава ли ви от еднообразните архитектурни постройки, които ни заобикалят в ежедневието ни и не привличат по особен начин вниманието ни? Аз лично винаги съм искала да посетя места, където бих могла да видя нещо по-различно и необикновено. Но в случай на пандемия, не можеш да пътуваш много, освен във въображението си. Затова създадох класация със 7 от сградите в света, които просто нямат нужда от табели и сами говорят за предназначението си.

SONY DSC

  1. Сграда-кошница в Охайо, САЩ

Със своята открояваща се архитектура, сградата във форма на кошница е собственост на познайте какво… На фирма за произвеждане на кошници. Знам, това ви дойде като гръм от ясно небе, нали? Но със сигурност допринася доста за бизнеса чрез привличането на клиенти с конструкцията си. Фирмата произвежда кошници още от 1997 година, като по-късно създават тази сграда, която вече дори не се използва, затова ако все още искате да я видите, по-добре хващайте пътя за Охайо.

  1. Храмът Лотос в Ню Делхи, Индия

Храмът изключително много се отличава със своята форма на цветето лотос, като има 9 страни, които са образувани от 27 мраморни венчелистчета. Лотосът е най-силният символ в източните науки, като се смята за свещено цвете, олицетворяващо чистотата и целомъдрието и символ на любовта и хармонията, наричано още “Цветето на светлината”. Свещената постройка се намира в Индия и представлява поклонническа къща на Бахай, чиито врати са отворени за всеки човек, без значение каква религия проповядва или от каква раса е, защото сградата е изградена с мисълта да обединява хората и да бъде място, където всеки един от тях е свободен да изповядва своята вяра. Това е в съответствие с бахайската вяра, която проповядва единството на Бога, религиите и човека, почитайки създателя на вселената, а не едно единствено и специално божество.  Храмът е посещаван от над 4 милиона души годишно, като молитвената зала е с капацитет от 2 500 души.

  1. WonderWorks, САЩ

Това е семеен развлекателен център, намиращ се на 5 места в страната. Слоганът на компанията е „Нека вашето въображение се развихри“, като сградите са построени така, сякаш са обърнати с горната част надолу. Фокусът в този център е върху научните изложби, а преживяването, което подаряват на хората съчетава в себе си забавление и в същото време образование.  Можете да посетите тези места и освен, че ще се забавлявате, ще си тръгнете и с обогатен ум. 

  1. Градската библиотека в Канзас Сити, САЩ

Като голям ценител на книгите, тази сграда определено привлече вниманието ми. Създадена тематично, тя представлява градската библиотека в Канзас Сити и се състои от подредени така, както на един рафт книги, съдържащи в себе си 22 заглавия, всяко от които представя различните литературни жанрове и е основана с целта все повече хора да проявят желание да се докоснат до невероятния свят на книгите.

 

  1. Национален музей на Зайед, Абу Даби, Обединени арабски емирства

Разположен на остров Саадият, Националният музей на Шейх Зайед грабва погледа със своята модерна архитектура. Това е първият музей на острова, който символизира историята, културата и социално-икономическия подем на страната и се състои от пет сгради с арабски архитектурен дизайн, във всяка от които намират място различни места за представления в областта на изкуството, а за вътрешността на сградите се използват стратегии за вентилация и охлаждане. 

  1. Ren building, Шанхай, Китай

Тази сграда е уникална сама по себе си не само с различната си архитектура, но и със символиката, която носи. Намира се в Шанхай и е създадена с мисълта да се превърне в хотел, място за трениране на различни спортове и конферентен център. Представлява две отделни постройки, слети в една, като тази, която идва от водата символизира силата на човешкото тяло и е превърната в културен център на водните спортове, а тази, намираща своите основи в земята се свързва с човешкия дух и функционира като конферентен център.

 

  1. Сграда на пиано и цигулка, Китай

На първо място сложих тази сграда, защото ме впечатли с реалистичния си и в същото време магичен архитектурен дизайн. Създадена е от студенти по архитектура от Техническия университет в Хефей и представлява огромна цигулка, подпряна на пиано в мащаб 50:1, като цигулката е направена от прозрачни стъклени панели и съдържа ескалатори и стълбище за основната сграда, където се помещават 2 концертни зали. Поради уникалния си дизайн, тази конструкция се е превърнала в една от най-популярните туристически атракции и е наречена “най-романтичната сграда в Китай”, тъй като много младоженци се снимат пред нея.

А вие кое от тези места бихте посетили, ако можехте да отидете до всяко кътче на света?

Автор: Ивелина Николова

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Изкуство

Girl in a jacket
Нагоре