Connect with us

Забавно

“Свети Валентин“- 10 нечувани факта за празника на любовта

 

Наближи и времето от годината, изпълнено с червени рози и шоколадови бонбони, и по-точно, празникът, на който честваме любовта- „Свети Валентин“. Въпреки че знаем в какво се състои този празник, има неща относно него, за които изобщо не сме подозирали, че съществуват, и то някои, датиращи още преди векове. Ето и 10 от тях, които вероятно не сте чували досега:

  1. Първата валентинка е създадена в затвора през 15-ти век

Валентинката е начин да изкажеш своята обич към някого и първата такава представлява поема, написана от французин, на име Чарлс, който я изпраща на жена си, когато попада в затвора на Лондонската кула през 1415 г. Интересното тук е, че получава отговор едва 20 години по-късно, след като излежава своята присъда.

  1. Около 6 милиона двойки се сгодяват на „Св. Валентин“

Какъв по-подходящ ден да продложиш брак на половинката си от празника, посветен на любовта? Спрямо направени проучвания, 14-ти февруари е денят, който двойките намират за най-удобен относно такова предложение и цифрите определено го доказват.

 

  1. Хората харчат най-много пари за бижута като подаръци

Колко непредвидимо, нали? Статистиките сочат, че подаръците, за които даваме най-много пари на този празник, са бижутата, и ако трябва да посочим сума, тя надминава милиарди лева. Може би тук влизат и годежните пръстени, нужни за предложението за брак, които определено не са евтинички. Как мислите вие?

  1. Подаряването на цветя на „Св. Валентин“ възниква още през 17-ти век

Какъв по-красив жест от това да подариш цвете на някого, за да му покажеш обичта си? Той възниква още преди 4 века, когато подаряването на цветя се превръща в популярен жест, осъществяван и до днес. Събитието, положило началото му, е пътуването на крал Чарлс II до Персия, по време на което научава така наречения „език на цветята“, състоящ в свързването на едно цвете с определено значение. По- късно този жест възниква и в Европа, останал известен до ден днешен.

 

 

  1. Формата на сърце не винаги е била символ на любовта и всъщност идва от растение

Преди време сърцето е било смятано за център на спомените при човека, където се запаметяват чувствата на силна обич, но едва няколко века по-късно, френски и италиански художници започват да използват формата на сърце в творбите си, позната в днешно време, като символ на любовта. Как обаче възниква тази форма се питаме все още. Смята се, че идва от образа на вече изчезналото растение Silphium, което е било използвано в миналото за подправка, парфюм, афродизиак и лекарство.

6. Първата кутия във формата на сърце датира обратно до 1861г.

Тя е създадена от Ричърд Гадбъри, който започва да опакова шоколадови бонбони в различни екстравагантни кутии, с цел увеличаване на печалбата си. По този начин стига и до идеята за създаването на кутия във формата на сърце, по повод празника на любовта, и днес повече от 36 милиона такива са продавани всяка година. Това прави около 26 милиона килограма в шоколад и не знам за вас, но на мен зъбите ми опадаха, само докато чета това.

 

  1. „Св. Валентин“ не е посветен единствено на хората

Колкото и нетипично да звучи, всъщност хората в цял свят харчат общо над милиард лева в купуване на подаръци за своите домашни любимци, като един хубав начин да изразят своята обич към тях. Не че животните са нясно със същинската част на този жест, но кой би отказал малко лакомства и глезотийки?

  1. Купидон е бил гръцкият бог на любовта

Когато чуем това име, най- вероятно си представяме детенце с криле, държащо лък и стрели в ръцете си. Този образ възниква още от гръцката митология, като е свързан с Ерос- богът на любовта. Смятало се е, че той държи две стрели, едната от които кара двама души да се влюбят, а другата- да се намразят. По- късно Купидон е прибавен като нов образ- синът на Венера, която е била богинята на любовта, откъдето се рисува и обликът му на дете.

  1. Червеният цвят печели точки на привлекателност

Освен че виждаме червеното като цвят, който автоматично свързваме с романтиката, той също така увеличава привлекателността в един човек, което е вече и научно доказано. Осъществен е експеримент, при който мъже и жени са се определили взаимно по-привлекателни, когато са носели червени дрехи или са застанали пред червен фон. Този цвят символизира също така и увереност, спонтанност и решителност– все важни качества в една личност.

  1. „Св. Валентин“ е празник, почитащ всякакъв тип любов

Ако за пореден път гледате „Тетрадката“, надявайки се да преживеете същата любовна история, спокойно, този празник не се състои само в романтичната обич между двама души. Всъщност дори хората, които получават най- много валентинки, са учителите, поради забавленията, организирани в училищата. Спрямо статистиките, много души дори купуват символични подаръци за децата, родителите или приятелите си. Какво по-хубаво от това да покажем любовта си на хората, които го заслужават най-много, след като понякога забравяме колко е важно присъствието им в живота ни?

Автор: Ивелина Николова

 

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още от Забавно

Girl in a jacket
Нагоре