Connect with us

Вдъхновяващо

Светлата и тъмната сила на ефекта „плацебо“

Сигурно сте чували за ефекта „плацебо „.Той е един от най-интересните феномени в медицината и за него са писани безброй статии, монографии и са правени най-различни изследвания ,но и до ден-днешен не е разкрит механизмът ,по който действа.

Плацебо-това е лечебен ефект ,който се получава , след като болния приеме разтвор или таблетка ,или претърпи процедура ,които не съдържат и не представляват никаква лекарствена или медицинска ценност, но дава реален оздравителен ефект. Това не се случва винаги, но в по-голяма част от случайте.

pils

Чудотворният ефект бил открит за първи път през 1955г. Хенри Бийчър, анестезиолог от Бостън , забелязал,че безполезните захарни хапчета или чаша вода имат благоприятен ефект върху 35% от пациентите.

Според лекарите, тук няма никаква мистика: илюзията провокира напълно конкретни промени в мозъка. Медиците дават на доброволци хапчета от обикновенно нишесте ,като им казват, че това е мощно обезболяващо. И болката найстина спира .

При сканиране на мозъка на пациентите показва, че невроните започват да произвеждат ендорфини в отговор на уверенията на лекарите за ефективността налекарството. Тези естествени наркотични вещества неутрализират болката , като блокират нервните окончания. Но това просто обяснение едва ли ракрива механизма за излекуване на реални болести. На вашето внимание предлагаме две реални истории.

„Лекарите диагностицираха леля ми с диагноза „Рак на щетовидната жлеза“ и дори определиха краен срок: максимум още три месеца живот. Веселата досега 60-годишна жена рухна. Един съсед ме посъветва да отидем при лечител. Той прочете над нея някакви заклинания и каза ,че леля ми е напълно излекувана. Три месеца след случката леля ми се яви на преглед : туморите изчезнаха. От тогава са изминали шест години „.

„Веднъж посетих известен лечител във Филипините, който извършваше операции без скалпел ,премахвайки тумори от тялото с ръце. Операцията ,разбира се изглеждаше ксто трик : ръцете на „хирурга“ масажирайки пациента ,изведнъж се оцветиха в кръв и секунда след това в тях се появи някаква лигавица, която той моментално хвърли в кофата за боклук.“ Извадих болеста от тялото ви “ каза лечителя. По-късно обаче този човек бе разследван и се оказа че той всъщност правил фокоси: изпод масата ,на която лежи болния, изважда карантии от пуики, пилета или крави. Ето и парадоксът : от 10 безнадежно болни хора ,с които патувах до Филипините – с най-различни видове рак и които лекарите бяха осъдили на скорошна смърт, шестима още живеят нормално.

Според изследователите , хората с отслабена и възбудима нервна система са особено податливи на самохипноза. В историята на медицината е известен случая с италиянския лекар Фераус. Той изцерявал болни от треска само с обикновен лист хартия , на който били написани само две думи :“Против треска“. Болният трябвало да откъсва всеки ден по една буква от въпросния лист. Когато всички букви били откъснати , човекът оздравявал.

Съмовнушението , обаче е , страшна сила и в обратния смисъл.

Престъпник, осъден на смърт, който бил със завързани очи и му било казано , че вените му са отворени и той кърви -и наистина прикования на стола чувствал как „кръвта“ му се стича по ръцете. Няколко минути след това той умрял, въпреки че по ръцете му разливали само топла вода.

Едно племе от остров Тонга вярвало , че този ,който изяде закуската на воджа ,се обрича на бърза смърт. Веднъж вожда забравил част от закуската си върху масата . В същия момент наблизо минавал туземец от друго племе ,който не знаел поверието и изял храната. Когато му казали чия е закуската и какво означава това ,той започнал да се гърчи от болки в стомаха и скоро умрял .

В клиника по дерматология бил раздаден крем на пациенти ,който се оплакват от акне. Било им казано,че тове е най-новото откритие на учените против тази болест. След месец при онези, който повярвали във силата на чудотворното лекарство ,броят на пъпките намалял , а кожата им станала по-мека и гладка .

Същия крем дали и на други пациенти със същия проблем ,но преди това те вече опитали много мехлеми , който се оказали неефикасни. Болните вече не вярвали , че има лек против акнето. На тях новия „Чудо-крем“ не помогнал – пъпките не само не намалели, а дори се увеличили.

Това означава ,че ако хората не искат да бъдат „програмирани“  никой не може да им внуши. Всеки човек има потенциал да се лекува или унищожи ,както физически, така и психически. Ние съвсем погрешно вярваме ,че животът не зависи от нас , а самите ние сме изцяло зависими от обстоятелствата .

 

 

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре