Connect with us

Вдъхновяващо

Свобода или смърт! Как един слон предпочете смъртта пред това да остане в цирка

Слонът е социално същество . Членовете на семейството му са изключително привързани един към друг , те дори извършват погребални ритуали и прекарват седмици в траур за свойте мъртви приятели или роднини. Тези ,които отдавна са в цирковете и зоологическите градини , мога да проявят симптоми на агресия , депресия или посттравматично разтройство,  в резултат на изолация.

Хавайте забраняват екзотичните животни в цирковете през 2019г. Мярката може и да е закъсняла, но е важно, че хората са осъзнали каква вреда нанасят върху животните ,затваряйки ги в клетка и принуждавайки ги да забавлят публиката.

слонове

Жителите на Хавай  може би никога няма да забравят цирковата слоница Тайк, която губи живота си по особенно жесток начин през 1994 г, търсеща неистово своята свобода .

Тайк е пленена още през 1973г в Мозанбинг, когато е била само бебе и продадена на цирк в САЩ .25 години е била използвана да забавлява публиката ,малтретирана и експлоатирана .

На 20 август 1994г ,когато треньорът на Тайк се опитва да я направлява на арената ,носещото глупава розова шапка 9500 килограмово животно го смазва ,убивайки го моментално. Тайк напуска арената и побягва по градските улици вбесена и дезорентирана , докато гражданите бягали ужасени . В крайна сметка полицията намерила дръзката слоница и я застреляла . Полицайте изстреляли 87 куршума в тялото на нещастната Тайк , докато тя не се свлякла мъртва , кървяща обилно върху една кола.

Това далеч не е първия опит за бягство на Тайк. Могъщото животно пробвало за пръв път през април 1993г и за втори три месеца по-късно. Това са викове за помощ. През август 1994 г тя опитала отново ,което се оказало фатално.

Информация за терора ,налаган над слоницата , за пръв път се появява през 1988г. Треньорът и бил видян как бие Тайк публично,до степен , в която животното започнало да крещи и да прикляква с трите крака , за да не бъде удряно. Дори когато когато водачът по-късно се опитал да се приближи към тайк , тя изкрещяла и се одръпнала , показвайки страх от присъствието му .

Преди фаталния ден Тайк била затворена няколко дни на кораб ,превозващ цирка към следващо представление .

След 21 години в плен , унизителен живот , бой, окови търпението на Слоницата достигнало до преломната си точкал. Тя вече не можела да понася клетката и болката . Била ядосана и искала да бъде свободна . По време на следобедното представление , Тайк се отклонила от сценария . Служителите на цирка пробвали да я бичуват , но никой камшик не можел да спре яростта ,която се трупала в нея от много време .  Тя смазала треньорът си Алън Кембъл (  направените по късно изследвания показват ,че в кръвта му е имало алкохол и наркотици) и нападнала другите двама. Африканската слоница се паникьосала от тълпата. Лутала се по улиците дезорентирана и без посока . Тя мачкала колите, който се опитвали да я блокират  и стряскала минувачите.

Полицейските куршуми свистели. Тя бавно паднала, после се изправила. Полицията продължила да стреля . Последвало ново падане и пак куршуми. Вече на колене, очите на Тайк гледали объркано. Стрелбата продължила докато клетото животно се свлякло безжизнено , надупчено от 87 куршума .

Цената за свободата се оказала висока .

Continue Reading
Girl in a jacket
Кликни за коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Вдъхновяващо

Girl in a jacket
Нагоре